Izbor boja za krečenje malog stana

Izbor boja za krečenje malog stana nije lak zadatak, zato smo odlučili da sa vama podijelimo 10 odgovora na 10 najčešće postavljanih pitanja.

1. Zašto birati svijetle boje za male prostorije?

Svijetle boje povećavaju prostor i u trendu su, nikada ne izlaze iz mode. Zbog refleksije svjetlosti, svijetle boje čine  da prostor poprimi više volumena i izgleda veće. Za razliku od tamnih boja, ove ne uslovljavaju dekorisanje, pored toga veoma važna osobina im je i da ne umaraju oči.

Svijetle boje za krecnje 1 duga ideal

2. Kako mogu okrečiti zid tamnim bojama?

Želite da farbate stolariju ili krečite zid tamnom bojom, neka bude hladna i prljava (plava, siva ili zelena). Topli tonovi vizuelno smanjuju prostor. Druga opcija je da okrečite samo jedan zid tamnom bojom, a ostatak nekom svijetlom ili bijelom.

Svijetle boje za krecnje 2 duga ideal

3. Jednobojni zidovi, da ili ne?

U malim prostorima je ovakav izbor pun pogodak. A kad god poželite da unesete kontraste, možete unijeti detalje u tamnim bojama. Detalji u tamnim bojama su uvijek u trendu.

Svijetle boje za krecnje 3 duga ideal

4. Šta ako je sve “potpuno isto”, kakva je razlika u ukupnom izgledu?

Potpuno isto, je kada farbate stolariju, štokove, pragove, prekidače, radijatore i zidove u istoj boji. U principu je preporučljiv za male prostore jer nema vizuelnih skokova, samim tim prostor će izgledati svjetlije i harmoničnije.

Svijetle boje za krecnje 4 duga ideal

5. Kojom bojom da lakiram štokove?

U malim sobama dobra je opcija da ih lakirate baš kao i zidove, tako ćete nastavti izgled zidova i vizuelno uvećati sobu.

Svijetle boje za krecnje 5 duga ideal

6. Da li malim prostorima više odgovaraju mat ili sjajne boje?

Sjajne boje odražavaju više svjetlosti i tako povećavaju osjećaj prostranstva, međutim sa ovakvim bojama se više opažaju nepravilnosti zida. Zbog toga je veoma važno da izvršite prethodnu pripremu na zidovima koje želite da okrečite ovim bojama.

Svijetle boje za krecnje 6 duga ideal

7. Kako okrečiti plafon da bi prostor djelovao veće?

Ako na plafonu i podu imate tamniju nijansu, sve dok su plafoni visoki, stvorićete efekat da se prostor širi. Ovim izborom  stvoriti ćete optičku iluziju da se zidovi odmiču.

Svijetle boje za krecnje 7 duga ideal

8. Može li boja pomoći da se efekat više prostorije?

Ako plafon okrečite svjetlijom nijansom od one koja se koristi na zidovima, vizuelno ćete ga udaljiti od poda. Ovo će prostoriji dati veći utisak visine.

Svijetle boje za krecnje 8 duga ideal

9. A ako je prostorija uska a duga?

Ako imate previše izduženu sobu imate osjećaju kao da se nalazite u cijevi. Trik je u krečenju zadnjeg zida u tople i tamne boje, a ostalih zidova u mekše i svjetlije nijanse istog raspona, na primjer, u bež boje. Ovo će stvoriti efekat „približavanja“ zadnjeg zida i tako će soba izgledati kvadratastije.

Svijetle boje za krecnje 9 duga ideal

10. Šta je efekat kutije i da li je preporučljiv za male prostorije?

Efekat kutije se postiže objedinjavanjem zidova i plafona istom svijetlom bojom: ograničenja prostorije su razblažena i vizuelno osjećate prostornost. Zbog toga je u malim prostorijama više nego preporučljiv.

Svijetle boje za krecnje 10 duga ideal

 

Izvor: El Mueble